Edellisissä jutuissa käsittelimme palkitsemista johtamisen ja sitouttamisen välineenä sekä palkankorotusten problematiikkaa palkitsemisen ainoanan välineenä.
Alla palkitsemiskonkarimme Peten ajatuksia katollisesta ja katottomasta palkitsemismallista.
Katottomuus kannustaa innovaatioihin
Jos mallin halutaan olevan maksimaalisen kilpailuhenkinen, palkitsemisen katot voi tietysti unohtaa. Palkkiosumma voi suoraan korreloida suorituksen kanssa. Katto pitää toki löytyä työajalle ja työmäärälle, mutta itse palkkio voi joustaa pitkällekin.
Toisinaan jokin innovaatio voi kasvattaa työntekijän tai tiimin tuottavuutta niin, että tulostaso tai tuottavuus kasvaa tasolle, jota ei ole osattu kuvitellakaan. Siksi voi olla hyvä vaihtoehto pitää skaala auki mahdottomaan asti. Tämä voi auttaa jotakuta innovoimaan keinon, jolla lasikattoja voidaan puhkaista.
Älä kuitenkaan unohda kaikkia kattoja
Ehdottoman tärkeää on kuitenkin johtamisen ja työajanseurannan keinoin varmistaa, ettei kukaan tavoittele taivaita venyttämällä viikkoaan tai unohtamalla tauot ja palaverit. Reiluuden tuntu säilyy, kun kaikki tekevät suorituksensa kohtuullisissa aikaraameissa, eivätkä esim. lapsiaan hoidosta hakemaan lähtevät joudu kärsimään siitä, etteivät voi tehdä tulosta kaikkia iltoja läpeensä.
Joskus katottomuus voi myös lamaannuttaa
Jos liiallisen kilpailuhengen näkee riskinä kyseessä olevalle työyhteisölle, silloin varovaisuus on hyvä lähtökohta. Palkitsemisen yläraja on siltä kantilta hyvä olla olemassa, ettei viesti ole se, että koko ajan täytyy hypätä korkeammalle, mikä saattaa aiheuttaa osassa liiallista painetta ja suorituskeskeisyyttä, toisissa kenties lamaantumista mahdottoman tavoitteen edessä. Liian raa’alla palkitsemismallilla on taipumus vaikuttaa kielteisesti yhteishenkeen ja ilmapiiriin.
Tuloskortilla pystyy siis viestimään tietynlaista kohtuullisuuden kulttuuriakin. Sen kylkeen voi sitten lisätä kertapalkkiomahdollisuuden niissä poikkeustapauksissa, joissa kaikki tasot ylitetään yllättäen.
—
Artikkelisarjan palkitsemisesta on kirjoittanut asiantuntijamme Pete, jolla on pitkä kokemus erilaisten tiimien tuloksekkaasta vetämisestä ja palkitsemimallien käyttämisestä johtamisen apuvälineenä.
Mikäli yrityksessänne mietitään palkitsemimallien luomista tai kehittämistä – autamme mielellämme 🙂
Lue lisää palkitsemisesta:
Palkitseminen johtamisen ja viestinnän välineenä
Palkitseminen sitouttamisena ja yhteenkuuluvuuden lisäämisessä